miércoles, 11 de abril de 2012

Comunicació de la Unió de Pagesos

La Unió de Pagesos ens ha fet arribar una reflexió sobre el nou POUM i la nota de premsa que varen enviar als mitjans de comunicació i en la que valoren la situació del gremi al nostre municipi amb l’aprovació d'aquest POUM.

En primer lloc, cal fer un reflexió sobre el que volem i pretenem del POUM envers els SNU i les activitats que s’hi poden desenvolupar. De res serveix omplir planes de bones intencions (article 241, objectius) i en canvi desprès, posar regulacions tant restrictives que abocaran indefugiblement a l’abandó de l’activitat agrícola i ramadera. Fem  especial esment a l’activitat ramadera en el sentit que aquesta és complementària de l’agricultura en la majoria de les explotacions de les comarques de Girona. I concretament a Caldes de Malavella no hi ha cap explotació exclusivament agrícola, entenent com a tal, la que únicament subsisteix amb el fruit de la terra. Totes elles tenen activitat ramadera, i aquesta és el complement – o millor dit, la part principal- de la renda, cosa que ha permès que encara romanguin en actiu algunes explotacions al municipi de Caldes de Malavella.

Les normatives sectorials, prou restrictives, garanteixen la sostenibilitat d’aquestes en el territori. Les normatives paisatgístiques són especialment gravoses pel compte de resultats de l’explotació, i ara s’hi afegeix una normativa local que encara limita, prohibeix i condiciona més l’activitat agrícola i la ramadera especialment. S’escau recordar que el Pla Territorial Parcial de les Comarques de Girona (PTPCG) no posa límits  a la superfície de les construccions, permet les ampliacions amb els condicionants mediambientals i paisatgístics corresponents, ja existents.

Les activitats agrícoles i ramaderes únicament es poden dur a terme en el sòl no urbanitzable.  Si en aquest espai es prohibeixen, es restringeix per sobre  de la normativa sectorial, es limita la superfície i l’alçada, no permetent modernitzacions que puguin garantir la competitivitat de les nostres explotacions locals, aquestes és veuran abocades a l’extinció amb la conseqüent pèrdua d’activitat econòmica directe i de llocs de treball indirectes (empreses de maquinària agrícola, de mecànica, d’adobs i fertilitzants, etc.), a més de les afectacions, de ben segur negatives, que tindran sobre paisatge (creixement de la massa boscosa, camps erms, major perill d’incendis, etc).

Per  últim cal fer un esment especial a les adjectivacions que es fan en tot el document, agricultura tradicional, ramaderia tradicional, parcel·la rural, aquests adjectius són totalment subjectius i interpretables, i deixen en total indefensió a la població agrícola i ramadera del municipi de Caldes de Malavella. Recordem que les explotacions agràries són en primer terme una activitat econòmica, i com a tal ha de ser viable, cosa que implica adaptació als nous temps, modernització, innovació, etc. Aquesta realitat no s’adiu al nostre entendre amb el concepte d’activitat “tradicional”.

Podeu veure el comunicat en pdf AQUI o clicant sobre la imatge



No hay comentarios: