sábado, 9 de julio de 2016

El mosquit tigre, un perill ignorat



Fa aproximadament uns 8 anys que el mosquit tigre (Aedes Albopictus) va arribar al nostre municipi per quedar-s’hi. Des de llavors la seva proliferació ha estat més ràpida que no pas els mitjans per controlar o tractar de disminuir l’expansió del mosquit. Per una banda, el govern i les administracions han anat retallant els fons destinats a combatre el mosquit. Per altre banda, mentre altres pobles aprovaven ordenances per tal de crear les eines necessàries per lluitar contra aquesta plaga, a Caldes no va ser fins al ple del 18 de juny de 2012 quan es va adoptar l’acord per aprovar l’ordenança per a la prevenció i control dels mosquits, i particularment del mosquit tigre. L’ordenança va ser aprovada definitivament i publicada al BOP el 13 de setembre de 2012. Només falta que decideixin fer-la servir.

Però, són realment aquestes espècies de mosquits "importats" un problema seriós? La resposta és que si. A diferència del mosquit autòcton, aquests són uns mosquits molt agressius, actius durant el dia i un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (dengue, chikungunya, zika[1]...). Sobre aquest tema podeu llegir la notícia complerta publicada al diari (Avisen que Girona té «ingredients» perquè el mosquit tigre propagui malalties tropicals). De fet, segons un estudi de la fundació Bill & Melinda Gates, el mosquit és l’animal que provoca més morts a l’any degut a la seva capacitat de transmetre malalties que poden ser letals.

Precisament per controlar la població del mosquit i conscienciar del problema, el Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) ha creat una app per Android que permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència del mosquit (veure notícia). La app es pot baixar des del mòbil cercant l’aplicació anomenada “Mosquito Alert”, i també es pot veure més informació a la seva web, a on podrem veure un mapa amb els punts on els usuaris han detectat la seva presència. 


Cal ser conscient de que evitar la proliferació d'aquests mosquits està a les nostres mans. En primer lloc és imprescindible erradicar els llocs de cria dins de la nostra propietat, a sota podeu veure algunes imatges d'aquests possibles focus. I si creieu que el focus radica a un embornal, notifiqueu el fet a l'ajuntament. Des d’aquí us animem a participar i a lluitar contra aquesta plaga. Entre tots podem millorar moltíssim la qualitat de vida a l'exterior i evitar futures malalties.




IMPORTANT: manteniu secs aquests possibles focus de mosquits. En el cas de fonts ornamentals, existeixen productes específics (larvicides) perquè la cria del mosquit no arribi a la fase de pupa, o bé podeu posar peixos, o posar una malla anti-mosquits.