lunes, 7 de noviembre de 2011

CiU puja les taxes i la pujada pot arribar al 66’66%

L’equip de govern celebra el primer ple extraordinari i principalment està dedicat a la pujada de les taxes. La pujada que ha creat més controvèrsia ha estat la d’escombraries. CiU proposava originalment un 20% ja que els comptes presentats presentaven un “forat” (segons algunes paraules dites al ple) de més de 100.000€ (aquest ha estat fins ara un servei subvencionat per l’ajuntament). A les reunions prèvies s’han trobat amb la negativa de tots els grups a l’oposició, i això ha motivat una improvisada i ràpida negociació amb l’empresa Nora. D’aquesta negociació sembla que s’ha obtingut una rebaixa a canvi de reduir el servei algun dia a la setmana. Finalment la pujada aprovada al ple ha estat del 10%. No obstant, hauria estat possible aquesta reducció de no trobar-se en minoria? En el difícil moment de crisi actual només han fet les gestions adients per pal·liar les butxaques dels ciutadans quan no han tingut el nombre de vots suficients.

Una gran majoria de la resta de taxes també s’han apujat. Segons l’alcalde el 3%. I fins i tot han fet un estudi econòmic per pujar les taxes. Bé, només per l’escombraries ja que en paraules del Sr. Alcalde “no cal un estudi econòmic per pujar un 3% les fotocòpies”. Cal a dir que tampoc calia fer gaires números per arribar a aquest 3% que marca l’IPC (3’1%).

Si fem cas d’una altra cita del Sr. Alcalde, “els números són els que són”, recomanaríem molt seriosament que fessin l’estudi econòmic per a la resta de taxes. CiU torna a no dir la veritat quan parla de números. És totalment fals que la resta de taxes hagin pujat només un 3%. Un primer exemple aplicat precisament a les fotocòpies, passa de 0.07€ a 0.1€, un +42’8%. La impressió d’ordinador en B/N a la biblioteca, de 0.06€ a 0.1€, un +66’66%. L’expedició d’un informe del servei de Policia Municipal, de 52’30€ a 60€, un +14’72%. El servei de conservació i reparació de la xarxa de clavegueram del grup 2, de 1’62€ a 1’70€, un +4’93% (grup 1 un +3’93%). Quotes per obres majors (modificació) de 55.44€ a 60€, un +8’22%. Llocs de venda en el mercat setmanal un +3.9%, compulsa de documents +31.5%... i així un total de 32 taxes amb un increment que sobrepassen el 3%. Si tenim en compte que en altres taxes si que apliquen el 3% fins el cèntim, a què es degut aquesta variació? Potser es pensen que poden colar (ho han fet) una pujada superior a unes poques taxes i vendre un 3%. Definitivament sí, els cal un estudi econòmic més complert o ser més fidel al que prediquen. Ja no és la primera vegada que fan el mateix joc. Per cert, a la taxa de retirada de vehicles reconeixen la pujada superior al 3%, aquí podem estar d’acord ja que sovint ens topem amb una falta de civisme.

Lamentablement, en aquests moments encara no és possible l’aplicació d’una recaptació més justa, ajustada a la situació econòmica de les famílies, com pot ser la tarifació social. Creiem que aquest ha de ser un important tema a treballar en el futur immediat. Mentrestant i respecte al nostre vot al ple, encara que no ens agrada una pujada a les taxes, entenem que la diferència entre la recaptació i la factura d’escombraries l’ha de patir alguna altra partida o fins i tot una retallada en personal. Com que no podem demanar més cobertura en l’assistència social i creació de llocs de treball si no hi ha ingressos, vàrem votar a favor de la pujada del 10% al rebut de les escombraries. Això hauria de ser uns 12’08€ per any i per un habitatge particular. En quant a la resta de taxes vàrem demanar que la votació fos individual com va ser finalment. La idea era votar en contra de les que crèiem que són més directes sobre l’economia dels caldencs. Malauradament la puja generalitzada va sortir aprovada al ple.

8 comentarios:

Anónimo dijo...

ICV va votar a favor de la pujada del 10% en el rebut de les escombraries ?
I si és així, perquè no ho diu l'article ?

Calidoscopi Caldenc dijo...

Estava incomplert. Hem afegit el sentit del nostre vot al final.
Gràcies per deixar els seus comentaris.

Anónimo dijo...

Doncs fa l'efecte que s'ha volgut amagar que ICV havia votat a favor de la pujada de taxes. Sembla que el discurs va en una direcció i els fets en una altra.
L'argument donat per ICV per votar a favor de l'augment no s'aguanta per enlloc. L'Ajuntament disposa de recursos més que sobrats per continuar subvencionant les escombraries.
L'equip de govern no tenia prou vots per aprovar-ho. Sembla que no dieu tota la veritat... o amagueu alguna cosa.

Calidoscopi Caldenc dijo...

Efectivament l'efecte pot ser aquest, però seria absurd. El sentit de la votació de cadascun dels partits és públic. Per si no ho sabeu, teniu disponible la gravació del ple a la web de Caldes FM. En quant als recursos disponibles, potser és CiU qui ens amaga la situació econòmica real ja que amenacen amb retallar altres partides si no hi ha més ingressos. Si sabeu més que nosaltres agrairem la informació que pugui aportar.
Respecte als vots que necessitaven, sí tenien els vots necessaris. Queda aprovat per majoria simple, 5 de CiU + 1 de PSC, i el vot del PP que per aquestes coses no posen entrebancs. Només van votar en contra la PIC i Esquerra, per tant ni amb el nostre vot en contra hauríem fet suficient per tirar enrere la pujada.
Al nostre programa portàvem mantenir la transparència i esperem no perdre aquesta aposta i poder demanar-vos el vostre vot a les pròximes eleccions.

Anónimo dijo...

Continueu sense arguments vàlids i pel que fa a la transparència, és molt dubtosa, només s'ha de veure com en un principi no explicàveu el vostre vot en l'escrit. L'excusa és massa pobra.

Calidoscopi Caldenc dijo...

Estimat anònim, pots pensar el que vulguis, faltaria més. Sento que no aportis les dades econòmiques de l’ajuntament que nosaltres desconeixem per poder parlar amb tanta seguretat. Ara a nivell personal, del membre d’aquest grup que t’està escrivint. Si ets el primer anònim, vas entrar a deixar el teu comentari una mica més tard de la 1h de la matinada. Just quan jo encara estava editant aquesta entrada al blog. L’entrada NO estava acabada i pots pensar el que vulguis, però torno a repetir que el teu argument sobre que estàvem ocultant dades al blog és el que no s’aguanta per enlloc ja que aquest tipus d’informació és pot comprovar molt fàcilment. Si algun dia ens preguntes i et mentim amb la resposta podràs dir que ocultem coses. Per cert, si és el que penses és fals.

llibertat? dijo...

Em sembla que el que preguntava originalment l'Anònim era perquè voteu juntament amb CiU una pujada d'impostos -molt en contra del vostre programa- i no veig que li hagueu donat respostes vàlides. A més veig que si algú discrepa, us ofeneu com un Aznar qualsevol !
Que només és pels del partit aquest web?

Calidoscopi Caldenc dijo...

No ens hem ofès, aquesta és una mala interpretació teva, i si dóna aquesta impressió ho lamentem. Segurament aquesta web és visitada, majoritàriament, per la gent d’esquerres. No obstant ens agrada que entri qualsevol, ens agrada el debat, primer perquè és democràtic i segon perquè ens ajuda a millorar.
L’argument principal d’Anònim era que havíem tractat d’ocultar informació al no posar el sentit del nostre vot al post. Torno a dir que quan ell va entrar el post no estava acabat, i no ho va estar fins el dia següent ja que es va fer molt tard i em faltaven dades. Una prova fàcil de demostrar: el Calidoscopi té una llista de gent a la que enviem, de tant en tant, un recordatori de que hi ha un o varis post que poden ser d’interès. Qui vulgui es pot afegir al grup enviant-nos un correu i al contrari, també podem esborrar el e-mail de la llista si no és del seu grat. Doncs bé, el recordatori no va ser enviat fins el moment en que es va finalitzar el post, al dia següent.
Respecte la pujada d’escombreries, no ens agrada gens, però tampoc perdre el tècnic de participació ciutadana, ni un dia setmanal de classe de repàs que s’imparteix a Ca La Romana, ni servir d’excusa per retallar més serveis socials.