miércoles, 14 de diciembre de 2011

La nostra opinió al BIM de desembre (ampliada)


 
Al ple extraordinari de novembre s’ha votat una pujada de taxes. La més notòria la d’escombraries , un 10%. Nosaltres hem votat favorablement amb un argument clar: no s’ha de subvencionar aquest servei si al mateix temps estem perdent el tècnic de Participació Ciutadana, un dia setmanal de classe de repàs per als joves a Ca La Romana... de moment, i segons ens diuen per falta de pressupost. No creiem però, que totes les pujades siguin justes i vàrem votar en contra de les que crèiem que són més directes sobre l’economia dels caldencs (clavegueram, cementeri,…). Tampoc ha estat el 10% la pujada més gran. Segons l’equip de govern la resta s’han apujat un 3%. La realitat és que 32 taxes s’han apujat més d’aquest 3% (veieu el post). Algú ens ha comentat: “L'Ajuntament disposa de recursos més que sobrats per continuar subvencionant les escombraries”. Nosaltres desitjaríem que aquests sobrats recursos se dediquin a reforços escolars, beques (per a qui ho necessiti), i a que es pugui oferir feina a altres tres famílies quan acabin els actuals contractes. El que no podem assegurar és si existeixen aquests sobrats recursos com si podem garantir la certesa de la resta d’informació que anem publicant al bloc.

Dimecres 23-N, juntament amb ERC hem presentat la nostra proposta alternativa, creiem que més justa (veieu el post). A la proposta aporta més qui més ha cobrat durant aquest any 2011, i també es cedeix la quantitat fixa mensual destinada a grups polítics i regidors. També figura que aquestes quantitats es destinin a beques, classes extraescolars, formació, etc. La nostra proposta també es troba estancada. Així que caldrà preguntar-se qui veta realment que una proposta solidària com aquesta que millora l’anterior no es pugui discutir obertament al ple.


Mentre que cap proposta que toqui la butxaca dels regidors va al ple, el que si s’ha aprovat a l’últim ple és una modificació de crèdit, la qual cosa és normal. El que ja no sembla tan normal són les quantitats a ajustar, la impressió és que els pressupostos es fan de qualsevol manera. Un exemple, s’ha hagut d’afegir la quantitat de 10000€ per la Fira de l’Aigua. Aquesta Fira no és la primera vegada que es fa, per tant no hi ha lloc a les sorpreses, però si a més resulta que CiU ha destinat menys diners que en edicions anteriors i encara s’ha d’afegir... pim pam, pressupost acabat (a esperar que després hi hagin ingressos de més o que en sobrin).


L’altre tema que tothom toca és la ludoteca. L’equip de govern té una bona resposta quan rep l’atac dels detractors, però, i per l’any que ve? Segueix sent una bona resposta dir que segurament ja no farà falta aquest espai? Si bé és cert que aquest any han hagut de reaccionar de pressa (sense demanar ajuda ni opinió a la resta de grups), el pròxim curs ja no tindran aquesta excusa. A nosaltres ens preocupa la manera com CiU fa els comptes, ja hem demostrat varies vegades que no els surten gaire bé, i pensem que si el decreixement de la natalitat no és molt superior a l’1% corresponent al 2010 i anunciat per la Generalitat, fa falta començar a tenir un pla B.


Ens sumem a la crítica que la PIC va fer sobre l’abandonament del programa Consensus. Com es diu a una de les cartes, no tothom té temps per trobar-se pel carrer a un dels regidors de govern i explicar-li les seves preocupacions, o felicitacions, que també n’hi ha. El que sembla és una falta de respecte a qui decideix, a través d’aquest mitjà, dirigir-se respectuosament al seu Ajuntament. Paradoxalment, perdem el tècnic de participació ciutadana mentre l’ajuntament paga un regidor de participació ciutadana que de moment no es guanya aquest privilegi. Doncs aquí té una idea per començar a servir els ciutadans: la regidoria de Participació Ciutadana de Sant Hilari Sacalm ha començat a escoltar els veïnats a través de reunions periòdiques (noticia).

Per últim, sembla que a la regidora del PP no li agraden les regles del joc i sovint intervé al ple quan no té la paraula. Aquesta conducta perjudica a qui en aquell moment té dret a expressar les seves idees i que veu com li tallen el fil a la seva exposició. Tampoc dubta en retreure l’alcalde que si no es fa el col·legi de la Benaula és culpa seva (per ser de CiU), o nostra que hem deixat les arques de la Generalitat buides (per haver format part del tripartit). Segurament la gent del PP està exultant pels últims resultats electorals, però és evident que té molt poca memòria històrica i tanca els ulls quan no interessa. Estem vivint un canvi de cicle polític, o caldrà recordar-li el desastrós resultat de l’any 2004? I les mentides de l'omnipresent Aznar? O que Cospedal, Fabra, Aguirre, Feijoo també fan retallades ‘populars’?
I es farà ella corresponsable d'aquestes retallades i dels errors del seu partit?

Com veieu ha estat una opinió per al BIM llarga. Tanquem un any difícil i s’espera un de pitjor. Està clar que amb uns governants (CiU+PP) de ment neoliberal havent-se pujat al cavall de la crisi no ho tindrem gens fàcil, ara més que mai hem de lluitar pels nostres drets, i ja ni tan sols de nous, sinó aquells que ens han portat anys aconseguir (a més pagant el llit).


No hay comentarios: